cursuri online

Noutati si mentiuni la capitolul resurse umane: cu si despre evidenta orelor de munca si nu numai

Munca 150460064411370 848x320

2017-09-05

Noutati si mentiuni la capitolul resurse umane: cu si despre evidenta orelor de munca si nu numai

Intram astazi in detalii despre cele mai recente stiri legate de resursele umane si despre contorizarile corelate cu acestea.  

  1. Orele de munca

Probabil se stie ca orele de evidenta in materie de resursa umana se contorizeaza. Conform specialistilor de la Inspectia Muncii nu conteaza sub ce forma anume se realizeaza o astfel de contorizare. Forma aleasa este una personalizata dupa cum considera fiecare angajator, fapt ce nu poate atrage dupa sine penalizari atat timp cat se respecta prevederile din Codul Muncii.

Aspectele cele mai importante legate de aceste evidente se refera la orele de inceput si de sfarsit a programului de munca prestata. De asemenea, in cazul unor controale din partea organelor competente, astfel de rapoarte trebuie puse la dispozitie. Ramane asadar intrebarea despre cum ar trebui sa arate astfel de rapoarte - probabil un aspect de care se preocupa orice angajator la momentul actual.

Raspunsul corect este de fapt vag. Nu conteaza forma, fie ca este vorba de pontaj, de condica de prezenta sau de foaie colectiva de prezenta. Important este, cum spuneam, sa fie evidentiat ceea ce Codul Muncii prevede. Cat despre obligatia angajatilor de a semna evidente in acest sens este la alegerea angajatorului daca acest lucru trebuie sau nu sa se realizeze. Asta tine de un regulament intern.

  1. Angajatii minori

Tinand cont de atentia presei din ultima vreme cu privire la cazul unei minore posibil presata sa munceasca mai mult decat ar fi putut chiar si un adult sa o faca, amintim si care sunt conditiile de angajare ale unui minor. De precizat ca indiferent de situatie, un angajator este tras la raspundere daca nu respecta ceea ce Codul Muncii prevede cu privire la aceste cazuri speciale.

Cand vine vorba despre angajarea in cadrul firmei a unor persoane minore, lucrurile sunt foarte drastice daca nu se respecta conditii anume. In primul rand, pentru minori cu varsta de 15 ani se necesita acordul parintilor si numai anumite tipologii de job-uri sunt permise si atribuite unor astfel de angajati. Pentru cei de 16 ani deja se suspenda necesitatea de a cere acordul parintilor sau reprezentantilor legali. Orice persoana sub aceasta varsta nu poate avea statut de angajat.

Mai mult decat atat, minorii au un regim special in ceea ce priveste programul de munca. Acestia au un numar maxim de ore, anume 6 per zi, cu un total de 30 de ore de munca prestata pe saptamana. Spre deosebire de cazurile angajatilor adulti, cei minori nu au voie nici macar sa realizeze ore suplimentare, intrucat nu trebuie sa depaseasca numarul de ore precum am amintit.

Codul Muncii prevede foarte clar acest aspect, la care se adauga desigur si specificarea ca un angajat minor nu are voie sa presteze munca de noapte, indiferent de situatia de la locul de munca. Cu alte cuvinte, nu va conta in fata legii nici intelegerea verbala, nici prezentarea unei situatii conform careia trebuie sa existe activitate pe  timp de noapte. Un angajat minor nu poate fi baza in acest program.

De asemenea, regimul special pentru un angajat sub 18 ani prevede si un plus al zilelor de concediu. Cel putin 3 zile se adauga fata de cele care se vor acorda oricarui angajat adult. Riscurile sunt majore. Un angajator care nu respecta conditiile impuse in privinta angajatilor minori risca amenzi pentru fiecare situatie sau chiar si inchisoarea de la 2 luni la 3 ani. Amenda este de la 1500 la 3000 de lei. O amenda de 6000 de lei se poate aplica acolo unde se dovedeste ca au fost folositi zilieri minori in prestarea unei munci de natura comparativa cu un volum de munca pentru un adult.

Legea statutului unui ucenic este 279/2005, in timp ce legea 52/2011 reglementeaza situatia muncii cu zilieri.

Venim in sprijinul tuturor firmelor, indiferent de statut, amintind ca o firma de contabilitate va poate ajuta, cand se includ serviciile legate de resurse umane. Acest aspect este important si la nivel de actualizare conform legilor, lucru greu, daca nu chiar imposibil de realizat pe cont propriu. Societatile trebuie sa angajeze responsabil, urmand ca acelasi atribut sa existe si pentru colaborarea ulterioara.

Suna-ne
Contact