cursuri online

Fuziunea - detalii ce trebuie stiute

2020-09-29

Fuziunea - detalii ce trebuie stiute

 

Fuziunea este o forma de organizare a unei afaceri, prin contopirea unor organizatii sau dupa caz grupari ori partied. Legea Societatilor nr. 31/1990 defineste notiunea de fuziune si care sunt mecanismele prin care fuziunea poate fi relizata.

Sunt doua cazuri, fie cand o societate absoarbe o alta societate, fie doua sau mai multe societati se vor contopi si vor forma o entitate. Ca urmare a acestui proces, societatile la randul lor vor inceta sa existe.

Un efect principal al procesului de fuziune este reprezentat de transferul universal al patrimoniului unei societati catre cea care preia societatile cu care fuzioneaza. In acest sens, societatea aceasta isi va mari capitalul social, iar asociatii si actionarii ceilalti, ale firmelor absorbite, vor primi actiuni sau parti sociale. Numarul si valoarea acestor actiuni vor fi determinate de o metodologie contabila, ce urmeaza sa stabileasca rata de schimb a actiunilor.

Tineti cont fuziunea poate fi realizata intre societati ce sunt inregistrate si in state diferite, membre UE. Vorbim despre fuziune transfrontaliera, similar cu cea locala.

Un alt caz atipic este cel al fuziunii neafilitate, cand doua sau mai multe societati neafiliate fuzioneaza si isi pun in comun anumite atuuri ce au fost dezvoltate anterior. Vorbim despre consolidarea unei pozitii pe piata, ca interes, acces la unele sectoare ale pietei fata de care nu ar avea acces in mod individual.

Implementarea unei fuziuni

Un aspect important este si impactul pe care fuziunea il va avea asupra piata concurentei. Va fi luat in considerare obtinerea acordului de la Consiliul Concurentei in ceea ce priveste operatiunea de fuziune, inainte ca aceasta sa fie efectiv implementata.

Sa nu uitam de analiza de fezabilitate. Desi legea nu va obliga sa aveti asa ceva in vedere, aceasta este mai mult decat utila si va ajuta sa preintampinati problemele juridice, fiscal si cele financiar-contabile pe parcursul procedurii.

Cat despre implementarea in sine, poate dura intre 6 si 9 luni fuziunea, dupa caz si cat de complex este acesta, in doua etape:

  • Asociatii sau actionarii vor aproba demararea procesului si vor cere pregatirea fuziunii. Proiectul acesta va fi depus la Oficiul Registrului Comertului si va fi publicat in Monitorul Oficial.
  • Asociatii isi dau acordul de fuziune, pregatind documentatia. Dosarul va fi transmis catre tribunal. Hotararea definitiva va ajuta sa inregistrati la Registrul Comertului certificatele de radiere pentru societatile ce au fost absorbite.

Despre tot acest proces, cum se va desfasura, cat de benefic este conform cu interesele fiecaruia veti descoperi prin colaborarea cu noi. Oferim consultanta in reorganizari, divizari, fuziuni si suntem alaturi de clientii nostri in toate etapele, incepand cu informarea corespunzatoare.

Download PDF


Suna-ne
Contact