cursuri online

Cum poti sa devii PFA?

2017-07-07

Cum poti sa devii PFA?

Pentru a putea desfasura activitati economice in tara noastra, este necesar ca persoanele fizice sa detina autorizatie in acest sens. Acest lucru este valabil atat pentru acestea, cat si pentru intreprinderile individuale sau familiale, iar dovada acestui lucru o face reglementarea cuprinsa in legislatia romaneasca exprimata prin Ordonanta de urgenta nr. 44/2008.

Atunci cand devii PFA, ai posibilitatea de a desfasura orice tip de activitate economica pe care o permite legea, prin forta de munca proprie. Cine poate deveni persoana fizica autorizata? Trebuie sa fii cetatean roman sau al unuia dintre statele membre UE si varsta peste 18 ani. Desigur, este important sa nu fi savarsit nici o fapta care a fost sanctionata de legea financiara, precum sunt cele mentionate in cazierul fiscal.

Cerintele pe care trebuie sa le indeplinesti pentru a deveni PFA si pentru a desfasura activitati economice nu se limiteaza la cele mentionate. De asemenea, trebuie sa detii si un sediu profesional pentru care sa ai drept de folosinta. Pentru respectivul spatiu trebuie sa declari pe raspundere proprie ca indeplinesti conditiile necesare pentru a functiona din punct de vedere legislativ pentru domeniile sanitar, sanitar – veterinar, protectia muncii si protectia mediului.

Chiar daca in decursul ultimilor ani regimul fiscal pentru aceasta categorie de persoane a avut parte de modificari considerabil de mari, PFA ramane una dintre cele mai intalnite forme de organizare din tara. Acest lucru se datoreaza faptului ca este vorba despre infiintarea unei societati ce presupune costuri mai reduse si nu implica o procedura de inmatriculare complicata.

Iata care sunt pasii ce trebuie parcursi in vederea infiintarii unei PFA, precum si taxele ce trebuie achitate, avand in vedere prevederile din prezent.

Pasi pentru infiintare PFA

Potrivitor normelor, este obligatoriu ca persoanele din aceasta categorie sa se inregistreze la Registrul Comertului si sa solicite o autorizare a functionarii, toate acestea inainte de a incepe activitatea economica, atat in calitate de PFA, cat si ca intreprinzatori de persoane fizice titulare a unei intreprinderi individuale.

Cea dintai etapa de parcurs este  cea de a rezerva denumirea societatii, prin depunerea unei cereri in cadrul Oficiului Registrului Comertului din orasul de resedinta. Aici iti stabilesti stadiul profesional si depui cererea de verificare a disponibilitatii firmei. De asemenea, este necesara achitarea unei taxe de registru.

In mod normal, o persoana fizica autorizata trebuie sa denumeasca firma dupa numele sau intreg sau dupa nume si initiala prenumelui, alaturi de sintagma persoana fizica autorizata  sau PFA. In privinta formularului necesar pentru a rezerva denumirea firmei, acesta se gaseste la Registrul Comertului sau poate fi descarcat de pe pagina institutiei.

Ulterior obtinerii dovezii de rezervare a denumirea, in decursul a trei luni trebuie sa fie demarat procesul de inmatriculare a respectivei entitati pentru ca, in caz contrar, aceasta nu va mai fi valabila si trebuie sa fie reachitate taxele.

La fel de obligatorie pentru a deveni PFA este posesia unui sediu social. Astfel trebuie sa detii acte care sa ateste faptul ca ai dreptul de a folosi respectivele spatii, cu rol de sediu social (contract de vanzare – cumparare, extras de carte funciara, contract de donatie sau de mostenitor daca este cazul, contract de comodar sau de subinchiriere, dupa situatie).

De asemenea, este necesar ca actul ce atesta dreptul pentru utilizarea spatiului profesional sa fie atasat fie in original, fie in copie legalizata.

Asadar, dosarul pentru constituirea unei PFA, necesar pentru depunerea in cadrul oficiului registrului comertului trebuie sa contina o serie de acte, pe langa cererea de inregistrare, dupa cum urmeaza:

-dovada ca a fost verificata disponibilitatea si a fost rezervata denumirea firmei, in original

-cartea de identitate sau copie a acesteia

-formularul ce cuprinde inregistrarea fiscala

-documentele ce dovedesc dreptul de folosinta a sediului sau a punctelor de lucru, in orginal sau in copie legalizata

-aviz pentru schimbarea destinatiei imobilului colectiv in regim de locuinta (exista formular – tip)

-specimen de semnatura al persoanei fizice autorizata, in original

-precizare care sa dovedeasca dreptul de proprietate al titularului si acte doveditoare pentru patrimoniul de afectatiune

-acte care sa ateste pregatirea profesionala si experienta, in copie.

Pentru a putea deci deveni PFA si a putea desfasura activitatile specifice, care sunt prevazute de altfel si in legislatia autohtona, este necesara intocmirea tuturor documentelor mentionate mai sus, alaturi de calificarea in domeniu in care urmeaza sa fie desfasurate activitatile a persoanei in cauza.

Download PDF


Suna-ne
Contact