Fondurile Europene sunt ajutoare banesti acordate de Uniunea Europeana firmelor din Romania, dar si primariilor, ONG-urilor, scopul fiind sa dezvolte o unitate economica, sa incurajeze productia si sa ne duca pe acceasi linie cu celelalte tari mai dezvoltate din UE.
Accesarea de fonduri europene, pe langa oportunitatile de dezvoltare, presupune si o serie de provocari care trebuie imbratisate, unele chiar te pot speria daca nu ai cunostintele necesare in domeniu. De aceea este indicat sa apelezi la o firma de contabilitate, pentru ca vor fi foarte multe proceduri financiare care iti vor da batai de cap daca nu ai cunostinte avansate in domeniu.
Contabilitatea proiectelor finantate cu fonduri europene este o necesitate, toate operatiunile efectuate vor trebui refectate in evidenta contabila atat a beneficiarului, cat si a partenerilor acestuia, fiind sustinute de documente justificative.
Conform art. 89 şi art. 90 din Regulamentul (CE) nr. 1.083/2006 şi art. 18 şi art. 19 din Regulamentul (CE) nr. 1.828/2006, pentru beneficiar există obligaţia păstrării tuturor documentelor justificative şi a registrelor timp de trei ani de la data închiderii oficiale a POSDRU 2007-2013, respectiv 31 decembrie 2021, cu posibilitatea prelungirii acestui termen. Pentru proiectele POSCCE, termenul este de 5 ani de la închiderea oficială la POSCCE.
In majoritatea cazurilor, in 30 de zile de la semnarea contractului, beneficiarul proiectului are obligatia de a depune o notificare la Autoritatea de Management, în care se detaliază modul în care se va realiza evidenţa contabilă a proiectului, prin conturi analitice distincte care includ în structură numărul şi data contractului de finanţare, precum şi acronimul „CCE“, spre exemplu, pentru proiectele POSCCE, şi modul de arhivare al acestora. Înregistrările contabile trebuie realizate de un expert contabil/contabil, desemnat în condiţiile legii, care va semna şi data documentele contabile aferente operaţiunilor din cadrul proiectului.
Documentele-suport pentru realizarea înregistrărilor contabile pot fi facturi, specificaţii tehnice, avize şi certificate, state de salarii şi pontaje, declaraţii privind plata TVA-ului nedeductibil etc.
Operaţiunile contabile privind activităţile beneficiarului sunt:
- înregistrarea facturilor primite de la furnizori,
- înregistrarea plăților furnizorilor,
- înregistrarea salariilor şi a plăţilor către personalul care lucrează în proiect,
- recunoaşterea activelor generate în cadrul proiectului,
- corecţii financiare la nivel de contractori,
- încasarea sumelor aferente etc.
Fondurile obtinute de la Uniunea Europeana trebuie sa fie evidentiate si inregistrate fara nici o greseala, pentru a garanta transparenta implementarii proiectului finantat. In cazul in care sunt necesare corectii in contabilitate, consecintele sunt dezastruase: intarzierea platii cererii de rambursare, cat si aparitia unui cash-flow negative s.a.
Pentru a scapa de aceste consecinte atat de negative mai sus mentionate, Firma de Contabilitate Contabuc va ofera solutia completa de contabilitate pentru dvs. Contacteaza-ne ACUM pentru o oferta personalizata!