cursuri online

De ce este necesara contabilitatea proiectelor finantate de UE?

Contabilitate 144188098711740 848x320

2015-09-08

De ce este necesara contabilitatea proiectelor finantate de UE?

Contabilitatea proiectelor finantate cu fonduri europene este o necesitate, toate operatiunile efectuate vor trebui reflectate in evidenta contabila atat a beneficiarului, cat si a partenerilor acestuia, fiind sustinute de documente justificative.

In acest domeniu este nevoie de o transparenta maxima, pentru  a evita fraudele. Fiecare cerere este verificata de catre finantator, chiar si post implementare, inclusiv de catre Autoritatea de Audit si Comisia Europeana, in vederea verificarii eligibilitatii cheltuielilor.

Toate operatiunile realizate pentru implementarea proiectelor finantate cu fonduri europene trebuie reflectate in evidenta contabila a beneficiarului, dar si a partenerilor acestuia, si sa fie sustinute de documente justificative.

In cazul finantarilor nerambursabile, trebuie sa pastrati atat documentele justificative, cat si inregistrarile in contabilitate ale proiectelor finantate din fondurile europene pe o perioada de cinci ani de la inchiderea oficiala a programului de finantare nerambursabila.

Particularitati in ceea ce priveste evidenta contabila a acestor proiecte:

  • cheltuielile sa fie contractate, efectuate si platite de catre beneficiarul finantarii nerambursabile a proiectului in perioada 1 ianuarie 2014 si 31 decembrie 2023;
  • toate cheltuielile efectuate sa fie insotite de documente justificative;
  • cheltuielile sa se incadreze in categoria cheltuielilor prevazute in programul de finantare respective;
  • cheltuielile efectuate sa fie cuprinse in bugetul proiectului aprobat de autoritatea de management;
  • sa fie rezonabile si necesare realizarii operatiunii;
  • cheltuielile efectuate sa fie inregistrate in contabilitatea beneficiarului proiectului si a finantarii nerambursabile aferente.

Achizitiile din fonduri europene si declararea cheltuielilor aferente constituie zona unde se inregistreaza cel mai ridicat risc de nereguli, in special in ceea ce priveste respectarea regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.

Indicat ar fi sa apelezi la o firma de contabilitate experimentata! Contacteaza-ne ACUM pentru mai multe detalii!

Download PDF


Suna-ne
Contact