cursuri online

Expertiza contabila judiciara in procesul civil

Expertiza Contabila 143997446931870 848x320

2015-08-19

Expertiza contabila judiciara in procesul civil

Expertiza reprezinta cercetarea efectuata de un specialist cu calitatea de expert, cu scopul de a stabili adevarul intr-o anumita problema de litigiu. Expertiza contabila judiciara este reglementata de Codul de procedura civila, Codul de procedura penala, precum si de alte legi speciale si reprezinta un mijloc de proba in justitie atat in procesele civile, cat si in cele penale.

Procesul civil este o activitate pe care o desfasoara instantele de judecata avand rolul de a stabili drepturile s interesele de natura civila ale unei persoane fizice sau ale unei entitati.

De altfel se presupune ca persoana fizica sau juridica se considera lezata in drepturile sale de catre o autoritate publica, printr-un act administrativ, prin nesolutionarea unei cereri sau prin actiunea ori inactiunea altei persoane fizice sau juridice.

Conform legii se poate recurge oricand la expertiza pentru lamurirea unor imprejurari; de altfel, este necesara parerea anumitor specialisti in anumite situatii care impun acest lucru. In consecinta, instanta de judecata poate admite si dispune efectuarea expertizei atunci cand este concludenta atat in materie civila, cat si in materie comerciala.

In Romania legea prevede anumite situatii in care expertiza este obligatorie:

  • in cazul evaluarii aporturilor in natura, avantajele rezervate fondatorilor, operatiunilor incheiate de fondatori in contul societatii pe actiuni sau in comandita pe actiuni;
  •  in cazul stabilirii valorii aportului in natura, daca se infiinteaza o societate cu raspundere limitata de catre un singur asociat.

Obiectivele expertizei contabile in procesul civil se refera la aspecte precum asocierile intre intreprinderi, mai exact la cotele de beneficii cuvenite fiecaruia, la contributiile de asociere, la operatiunile cu imobile referindu-se in mod special la raportul valoare-pret etc.

In ceea ce priveste numirea expertului contabil in cauze civile, acesta se poate face prin numire de catre parti, sau in caz contrar de catre instanta de judecata. Aceasta numire din partea instantei se face prin tragere la sorti in sedinta publica. Nu oricine poate fi propus ca si expert contabil in cadrul instantelor.

Expertul contabil propus trebuie sa indeplineasca anumite conditii obligatorii pentru a putea efectua expertiza

  • sa aiba calitatea de expert contabil obtinuta conform CECCAR in urma unui examen de acces la profesie;
  • sa efectueze un stagiu de trei ani pe langa un expert cu experienta;
  • efectuarea unui examen de deontologie profesionala;
  • expertul trebuie sa fie membru activ al CECCAR;
  • expertul nu trebuie sa se afle intr-o situatie de incompatibilitate.

Expertiza contabila se poate efectua si in afara instantei in cazul unui proces civil, in momentul in care este necesara consultarea si a altor documente decat cele din dosarul prezentat. In aceasta situatie, expertul contabil este dator sa faca verificari ale acestor dosare, sa se documenteze din actele normative aflate in vigoare, dar si din carti de specialitate si, nu in ultimul rand, sa sistematizeze si sa analizeze toate informatiile obtinute prin consultarile si verificarile facute.

Download PDF


Suna-ne
Contact