cursuri online

Cum poate fi suspendata executarea silita – detalii si completari

Executare Silita 150571867094970 848x320

2017-09-18

Cum poate fi suspendata executarea silita – detalii si completari

Pentru ca ne dorim sa fim de fiecare data o sursa informativa pentru colaboratorii nostri si nu numai, astazi venim cu detalii si completari privind posibilitatea de suspendare a unei executari silite. Un act normativ recent prevede aceste detalii pe care vi le prezentam in randurile ce urmeaza.

Ordonanta de Guvern cu numarul 30/2017 a adus cateva reglementari ce la randul lor schimba situatia din Codul Fiscal. In ceea ce priveste situatia executarii silite sunt cateva precizari de facut. Mai specific, trebuie sa spunem ca un datornic poate sa isi suspende situatia de executare daca se obliga sa faca o notificare catre autoritatile competente, ce are ca rol a fi drept garantie sau polita de asigurare de garantie. Aceasta este marea noutate, lucru care pana acum nu se prevedea.

Aceasta notificare trebuie facuta evident dupa ce datornicul este instiintat cu privire la situatia sa si la pasii ce vor urma in privinta executarii. In functie de aceasta atitudine a datornicului decizia poate schimba statutul sau. Atentie insa, acest lucru trebuie realizat in termen de 45 de zile din momentul in care i se comunica decizia cu privire la creantele sale fiscale.

Mai mult decat atat, prin aceleasi completari s-a stabilit de asemenea institutiile financiare nebancare ce pot emite scrisori de garantie.

Cum schimba acest lucru situatia?

A nu se intelege ca aceste schimbari pot fi folosite in mod abuziv. Nu vor exista posibilitati din acest punct de vedere. Asadar, se vor aplica amenzi daca in timpul stabilit de maxim 45 de zile scrisoarea sau polita, asa cum s-a explicat mai sus, nu se depune. Valoarea acesteia ajunge la 2500 pana la 5000 de lei, cu variatii in functie de contribuabili. Pentru cei mijlocii si mari acestea sunt sumele, in timp ce valoarea de 500 si 1000 se aplica pentru persoanele juridice si fizice.

Amendarea intra in vigoare ca masura aplicabila incepand cu data de 13 septembrie - anul curent.

Prevederi privind posibilitatea de suspendare a unei executari silite:

  • Executarea silita este suspendata in conditiile in care este admisa de o instanta sau de un creditor.
  • Din momentul in care se comunica aprobarea inlesnirii de plata.
  • Daca in termen de 6 luni maximum se achita creantele fiscale, la cerere. Acest lucru poate fi valabil din plata printr-un bun imobil sau orice alt tip de venituri.
  • Prin hotarare de Guvern sau alte exceptii prevazute de lege.

Desigur ca si prin achitarea integrala a sumelor datorate se pot incheia procedurile de executare silita.

Alte aspecte sunt si ele recente desi nu o nouatate. Amintim si ce schimbari s-au produs in acest sens:

  • Aplicarea diferentiata in ceea ce priveste masurile de executare silita.
  • Noi situatii de suspendare a executarii, printre care si ceea ce am mentionat deja mai sus ca cea mai noua procedura.
  • Extinderea posibilitatii datornicilor de a plati sumele datorate esalonat, in rate, pana la achitarea totala, fara a se mai ajunge in punctul executarii.
  • Extinderea interdictiei de porpriri ale finantarilor nerambursabile.
  • Posibilitatea de a se renunta la sechestru de bunuri.

Nu in ultimul rand, este necesar sa mentionam ca dreptul organelor ce pot dispune de executarea silita a unor datornici se prevede ca termen de 5 ani, incepand cu data de 1, luna intai a anului urmator celui in care s-a stabilit acest drept. Abia apoi se prescriu si nu mai sunt sanse de recuperare.

Va reamintim ca incepand cu luna octombrie 2014 si pana in luna februarie din acest an incuviintarea executarii se putea realiza de catre executor judecatoresti. O schimbare in acest sens prevede intoarcerea la instanta, in numele respectarii drepturilor de la un proces echitabil.

Ca nota generala, executarea se realizeaza de catre organele ce administreaza si creantele fiscale ale contribuabilului in cauza. Asa cum prevede legea fiscala din acest an in vigoare executorii fiscali se organizeaza in departamente de specialitate, fiind abilitati sa urmeze pasii de executare silita. Pentru exceptiile in vigoare va punem la curent in functie de situatia dvs.

Download PDF


Suna-ne
Contact